Ler er et fantastisk og specielt materiale som alle kan arbejde med. Alt er muligt og alligevel er det skrøbeligt og sart i dele af skabelsesprocessen. Det er et ”langsomt” materiale fra start, til det er færdigbrændt. Tid er sjældent det der er meget af på skoler og i andre sammenhænge.

Produktorienteret undervisning

Derfor er det vigtigt at kende leret, teknikker, tørringsmetoder, brændinger for at opnå flest mulige gode ende resultater. Har man materiale kendskab kan der skæres hjørner og de rigtige fif gør processen sjovere. Man kan lave alt i ler, men der er meget at hente i at få og give en forforståelse ud fra hands on.

Leret som taktilt materiale

Leret fås i mangt en variation af farver og strukturer. Der kan arbejdes i forskellige vådheder og forskellig konsistens, der giver en taktil oplevelse. Håndens arbejde og samarbejdet med leret, giver ofte en mental oplevelse som taler til hele vores krop og hjerne. Det får man i nogen grad i en produktorienteret proces, men i højere grad i en proces der er tilrettelagt med henblik på denne oplevelse.

Jeg har 17 års undervisningserfaring af både amatører, øvet, kunstnere, designere og undervisere. Blandt andet har jeg undervist og vejledt bachelorer og master studerende på Designskolen Kolding, underviser på Kunsthøjskolen i Holbæk, underviser lærere på billedskole, sidder i optagelse udvalg og er konsulent på 8B Keramik og tekstil retreatcenter, mfl.
Startet, og efterfølgende, i en periode, drevet Den Danske Keramik Fabrik (nu Bornholms Keramikfabrik), samt flere andre værksteder.

I samarbejde med Muskelsvindfonden har jeg lavet et forløb med deres medlemmer (børn og unge) hvor vi undersøgte om og hvordan man kan bruge leret til at give medlemmerne en taktil oplevelse, og den mentale glæde og succes oplevelse af at skabe noget, samt fordubelse og ro.

Konsulent timer.

Jeg udbyder enkelte konsulent timer eller forløb for undervisere, kunstnere, designere, mfl.
Skriv på: alikka@alikka.dk, så sammensætter vi et forløb der passer til dig/jer. Det kan handle om modullering, materiale kendskab, værksteds etablering, gips, støbning, proces, undervisningsplanlægning, mm.

July, 2020